Tišnov má svou smuteční síň

29 března, 2023 MOST, Radnice0

Tišnov má vlastní smuteční síň, která stojí vedle nového hřbitova. za 39,5 milionu korun. Dosud museli lidé z Tišnova pořádat poslední rozloučení se svými zesnulými v obřadních síních v okolních městech. 

“Doposud bylo možné v Tišnově uspořádat pouze církevní rozloučení v kostele. Pokud chtěli pozůstalí vypravit zemřelému obřad necírkevního charakteru, obvykle využívali služby nejbližší smuteční síně, která se nachází ve Veverské Bítýšce,” vysvětlil starosta Dospíšil s tím, že o stavbě smuteční síně vedení města uvažovalo od roku 2008.

Stavba budovy podle návrhu architekta Pavla Jury vznikala od podzimu 2020, dokončena byla loni v prosinci. Původně měla být hotova v polovině loňského roku, během výstavby ale město projekt doplnilo o některé další úpravy, například vybudování kolumbárních stěn pro uložení uren s popelem zemřelých.

V moderní budově je obřadní síň s katafalkem. Naproti němu je umístěný projektor, který umožňuje při obřadu promítání fotografií nebo videí. Prostor má po obou stranách prosklené stěny, které vedou do smuteční zahrady s posezením. Ta bude při obřadech sloužit pouze smutečním hostům, mimo tuto dobu bude přístupná ve stejných hodinách jako hřbitov. Budova má zelenou střechu, která má budovu ochlazovat a opticky ji zakomponovat do okolní krajiny.

Tišnovská smuteční síň bude sloužit ke konání smutečních obřadů. Zemřelý bude poté uložen do hrobu či převezen ke zpopelnění do brněnského krematoria.

Reportáž Tišnovské televize

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.