Potřebujeme novou školku?

2 května, 2017 Školství0

POTŘEBUJEME !!!

V tuto chvíli musíme konstatovat, že ano. Změnou legislativy, zejména školského zákona č. 178/2016 Sb. zavádí s účinností od září 2020 rozšířit vzdělávání v mateřské škole na děti ve věku od dvou do tří let (mateřské školy budou muset mít pro dvouleté děti ze spádové oblasti vytvořené dostatečné kapacity). Druhou podstatnou změnou je, že ve třídách se bude zmenšovat počet dětí a to v závislosti na počet dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, resp. povinného snižování nejvyššího povoleného počtu dětí ve třídě v případě přítomnosti dvouletých dětí.

Pokud provedeme analýzu počtu narozených dětí v Tišnově a okolí společně s analýzou věkové struktury stávajících dětí v tišnovských školkách zjistíme, že se stávající kapacity MŠ stačit nebudou. Už v letošním roce (k 31. 5. 2016) registruje elektronický informační systém zápisu do MŠ 11 nepřijatých 3 letých dětí z Tišnova…

Dokument, který je k nalezení v příloze a je také obsahem zápisu Výboru pro strategické plánování ZM z 26. 4. 2017 obsahuje:

  • Podrobné analytické podklady – demografie
  • Možnosti zajištění předškolní péče
  • Náklady na výstavbu a provoz nové školky
  • Výsledky dotazníkového šetření, kde byli osloveni rodiče stávajících dětí v MŠ, zda by využilo pro své dvouleté dítě MŠ

Na základě těchto faktů lze přijmout závěr, že v roce 2020 vzniká potřebnost nové školky o velikosti cca 3-5 tříd. Než se nám však prosadí tento důležitý záměr prosadit, naprojektovat a zrealizovat, připravíme na příští školní rok (září 2018) ve spolupráci s rodinným centrem Studánka a Místní akční skupinou Brána Vysočiny rozšíření kapacit MŠ o 24 dětí formou Dětské skupiny! Tímto krokem alespoň částečně pokryjeme aktuální potřebu po kapacitách mateřských školek.

Martin Sebera