Číslo „10“ velí neuhýbat, jde-li o práci pro spoluobčany

5 září, 2014 MOST, Volby 20140

Do voleb přichází s desítkou MOST,
program má tvořivý, záměrů dost.
Jen občan rozhodne, zda nám dá hlas,
poskytne přízeň svou a nutný čas
pro naše úsilí o novou radnici,
o úřad bez mráčků pod krásnou Květnicí.

Dosti však veršů. Politika, byť komunální, není básnickým kolbištěm a už vůbec ne zdrojem lyrické prózy. Služba a práce pro občany je každodenní velká odpovědnost a dřina. Směle bychom ji přirovnali k desetiboji (a už je tady zase ono magické číslo „10“), což je královská disciplína královny sportu atletiky.

Že nevidíte souvislost mezi naším volebním programem a desetibojem? Nuže tedy je laická dedukce. Když rozdělíme množinu činností městského úřadu do deseti podmnožin, objevuje se „10“ disciplín dekathlonu.

  • První disciplínou desetiboje je běh na 100 metrů, krátký sprint. Ke sprintu řadíme to, co spěchá nejvíc – vyřešit dopravu ve městě spolu s územním plánem a plánem rozvoje města.
  • V pořadí druhou disciplínou je skok daleký. Ten bychom alegoricky přirovnali k financování města, hospodaření a ke správě bytového a nebytového hospodářství. Proč? Správný hospodář musí mít vizi daleko dopředu.
  • Vrh koulí je třetí disciplínou. Rád bychom ji spojili s podporou podnikání a zaměstnaností ve městě. Výsledkem hodu koulí je dopad. A o razantní dopad opatření v boji s nezaměstnaností nám především půjde.
  • Disciplína číslo čtyři je skok vysoký. Vysoké cíle si klademe v oblasti sportu a využití volného času. A oprávněně. Chceme změnit pohodlný a nezdravý životní styl nejen u dětí, ale též u dospělých.
  • K páté disciplíně (poslední v prvním dnu), tedy k běhu na 400 m, se určitě váže péče o rodinu a školství. Čtyřstovka patří k dlouhým sprintům a oblast vzdělávání nesnese odkladu a určitě spěchá.
  • Druhý den desetiboje začíná během na 110 m překážek. Ano, změnit styl práce na městském úřadu zejména při řešení potřeb občanů s patřičnou rychlosti, včasnosti a bez úřednického šimla, to se neobejde bez odbourávání překážek.
  • Číslo sedm má hod diskem, velmi vrtkavá disciplína. Pohled na kulturu a cestovní ruch bude u občanské veřejnosti vždycky rozkolísaný a nejednotný tak jako letová dráha disku.
  • Skok o tyči je osmou disciplínou. A že se nám líbí jeho spojení se životním prostředím? Protože celá řada úkolů v této oblasti si bude žádat rovněž odvahu, perfektní odraz a správné technické provedení.
  • Pro bezpečnost a veřejný pořádek ve městě jsem si ponechal (jako devátou disciplínu) hod oštěpem. Pokuste se najít vzájemnou souvislost.
  • Závěrečnou, tedy desátou disciplínou desetiboje, je běh na 1500 metrů. Velice náročná práce pro atleta. A náročná je též starostlivost o zdravotnictví, sociální služby a seniory, na které ve svém volebním programu nezapomínáme.

Věříme, že pro naše voliče bude „desítka“ šťastným číslem a správnou volbou.